29 september 2014 - Texaanse bestuurders bezoeken Kustwerk Katwijk

Een delegatie van 45 Texaanse bestuurders (onder andere burgemeesters en politici) uit de Verenigde Staten bezochten op maandag 29 september Kustwerk Katwijk. Het gezelschap is een paar dagen in Nederland om een aantal kustprojecten en de Maeslantkering te bekijken. Het doel van het bezoek is deze delegatie te informeren en enthousiast te maken over de verschillende oplossingen die wij in Nederland inzetten om ons land tegen de zee te beschermen. Mogelijk kunnen deze oplossingen ook in Texas worden toegepast voor het verbeteren van de kwetsbare kustverdediging in de Galveston-regio bij Houston.

In het Koning Willem Alexander gemaal (boezemgemaal Katwijk) werd het gezelschap ontvangen door het projectteam van Kustwerk Katwijk. Na een kort woord van welkom door burgemeester Jos Wienen en een presentatie over Kustwerk Katwijk door hoogheemraad Hans Pluckel volgde een rondleiding in het duingebied naast de bouwplaats. Het gezelschap was erg onder de indruk van het feit dat de kustlijn van Katwijk in een half jaar tijd ongeveer 100 meter richting zee is verschoven en er dus nieuw land is gecreëerd. Ook de slimme en unieke combinatie van de kustversterking en parkeergarage kreeg veel lof.

De bestuurders uit Texas werden in kleinere groepen rondgeleid door het duingebied naast de bouwplaats om het project van dichtbij te bekijken.

Kustversterking volgens Nederlands model
De Galveston-regio bij Houston in Texas is zeer kwetsbaar voor orkanen (denk aan bijvoorbeeld orkaan Ike). Ondanks deze kwetsbaarheid staat circa 40% van de Amerikaanse raffinagecapaciteit hier pal aan de kust. Al een aantal jaar liggen er plannen om, naar Nederlands model, een nieuwe dijk en stormvloedkering aan te leggen (de zogenoemde ‘Ike-dike’), die deze industrieën en de mensen beter gaan beschermen. Dit idee wordt al gedragen door experts, maar begint nu ook meer momentum te krijgen onder de politici in de regio, die het geld voor dit project moeten toewijzen. Het bezoek aan Nederland kan hierbij helpen en mogelijk dat ook Nederlandse partijen daar een grotere rol in kunnen gaan spelen.

Website van Guidry News

Op de website van Guidry News zijn verschillende fragmenten en presentaties van de bezoeken aan de Nederlandse kustprojecten en Maeslantkering te bekijken.
 

Delen via: twitter | facebook