28 september 2015 - Eindresultaat Kustwerk Katwijk oogst bewondering: subsidie Holland Rijnland goed besteed

Wethouder Willem van Duijn en Kees den Ouden, portefeuillehouder Natuur en Landschap Holland Rijnland, hebben samen door de zeereep gewandeld. De heer Den Ouden kwam met eigen ogen het resultaat van de investering bekijken: de kuststrook is aangelegd met 350.000 euro subsidie van Holland Rijnland. Wethouder Van Duijn: " Door deze subsidie kon de gemeente de kwaliteit van de inrichting aanzienlijk verbeteren. De boulevard en de duinen zijn het visitiekaartje van Katwijk. Daar hoort ook een inrichting bij van hoge kwaliteit. De subsidie van Holland Rijnland heeft daar een grote bijgedrage aan geleverd."

De heer Den Ouden uitte zijn bewondering voor het resultaat. “De gemeente Katwijk heeft de veranderde situatie optimaal benut. De nieuwe duinstrook ligt er mooi bij en de nieuwe boardwalk is een aanwinst voor bewoners van Katwijk en bezoekers van het strand.”
Bij het ontwerp en de aanleg van Kustwerk Katwijk is rekening gehouden met de wensen van bewoners en belanghebbenden. Deze wensen zijn bepalend geweest voor het ontwerp. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Zicht op zee is een belangrijk aspect voor de inwoners. Het duin is zo laag mogelijk gehouden door te kiezen voor een Dijk-in-Duinconstructie. Aan de noord- en zuidzijde van de Boulevard is het duin verlaagd; op die plaatsen is meer uitzicht op zee. Doordat de duinovergangen zijn 'ingesneden' in het duin, wordt de branding eerder waargenomen. Parallel aan de kust zijn schelpenpaden en een duinboardwalk aangelegd die mooi zicht op zee bieden. De drie uitkijkpunten bieden alle bezoekers de mogelijkheid te genieten van het mooie uitzicht.

De verbinding van het dorp met het strand is in Katwijk bijna vanzelfsprekend. De duinovergangen recht met opzet tegenover het stratenpatroon van het dorp. Tegenover de belangrijkste straten van het dorp liggen bredere duinovergangen. Tussen deze overgangen ligt de boardwalk, die voor iedereen goed toegankelijk is.

Het duingebied is vormgegeven met glooiingen en rondingen die doen denken aan een natuurlijk duinlandschap. Het landschap is machinaal aangelegd maar wel met speciale machines. Hiermee kon een zo natuurlijk mogelijk golvend landschap worden gemaakt in plaats van een rechte platte strook op een platte dijk.

Onderhoud
Willem van Duijn en Kees den Ouden kwamen tijdens de wandeling Arie van Duijn tegen. Arie is vanuit de MareGroep gedetacheerd bij de gemeente. Hij  houdt dagelijks alle strandafgangen en de paden die door de kuststrook lopen schoon.  Ook verwijdert hij zwerfafval in het duingebied tussen de wandelpromenade langs de Boulevard en het strand. De gemeente betaalt de inzet van Arie uit een zwerfafvalvergoeding.

Delen via: twitter | facebook