16 april 2014 - Overzicht veiligheidsmaatregelen Kustwerk Katwijk

Na het ongeval met de loopbrug zijn er direct tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen. Op basis van een evaluatie hebben Ballast Nedam – Rohde Nielsen, de projectorganisatie Kustwerk Katwijk en de gemeente Katwijk geconcludeerd dat het gebruik van loopbruggen de veiligste manier voor voetgangers is om naar het strand te gaan. Ook is besloten een aantal blijvende extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Tijdens de werkzaamheden rijdt te vaak een voertuig over de bouwweg. Door de loopbruggen kruisen voetgangers en bouwverkeer elkaar niet. Ook is besloten een aantal blijvende extra veiligheidsmaatregelen te nemen. De geplande loopbrug bij strandopgang 13 en de brug die is weggehaald worden achtereenvolgens eind deze week en begin volgende week opgebouwd. Ook deze bruggen worden eerst gekeurd en gecertificeerd voordat ze open gaan. In totaal zijn er dus 4 bruggen. Ballast Nedam – Rohde Nielsen gaan hun best doen om de loopbruggen te vervangen door lage opgangen, zodra dit mogelijk is. Dit zal in ieder geval enkele maanden duren.

Extra blijvende maatregelen
De volgende blijvende maatregelen worden genomen:

  • Er worden verkeersregelaars ingezet bij breed, zwaar en hoog vervoer (zoals grote kranen).
  • Loopbruggen kunnen onder begeleiding van verkeersregelaars heel even worden afgesloten als dit vanwege veiligheidsredenen noodzakelijk is. Naar verwachting zal dit heel af en toe voorkomen.
  • Er worden extra betonnen afzettingen geplaatst om de bruggen nog meer te beschermen.
  • De doorrijhoogte wordt begrensd door middel van een hoogteportaal bij een aantal bruggen, het zanddepot en de ingang van het bouwterrein. Op de hoogteportalen aan het begin en einde komt ook een signaleringssysteem om te waarschuwen als het hoogteportaal geraakt wordt.
  • Chauffeurs krijgen elke 2 weken veiligheidsinstructie over de voetgangersbruggen.
  • Er is een sanctiebeleid ingesteld voor te hard rijden (harder dan 15 km/h), roekeloos rijden op de bouwweg of rijden met de laadklep open.
  • Zoveel mogelijk inzet van chauffeurs die bekend zijn met het werkterrein.

Werkzaamheden en bereikbaarheid: toeristenkaart
Voor toeristen en bezoekers wordt een toeristenkaart gemaakt. Hierop staat de bereikbaarheid van het strand en de strandpaviljoens voor dit zomerseizoen aangegeven. De kaart is vanaf 22 april beschikbaar voor alle horeca en geïnteresseerden via de website www.kustwerkkatwijk.nl en via diverse openbare gebouwen in Katwijk zoals het informatiecentrum Kustwerk Katwijk, het gemeentehuis, de bibliotheken en de VVV.

Delen via: twitter | facebook